Huwelijksfeesten in augustus 100 personen

Vanaf 1 augustus mogen trouwfeesten of privérecepties opnieuw doorgaan met 100 aanwezigen. De ministerraad raakte het vanmorgen eens over het nieuwe Ministerieel Besluit, dat de beslissingen van de Veiligheidsraad implementeert. Voor ‘formele’ recepties, van een bedrijf bijvoorbeeld, gelden dezelfde regels als voor evenementen.

Trouwfeesten: 50 in juli, 100 in augustus, met openingsdans?
Dat trouwfeesten, recepties en banketten vanaf 1 juli toegestaan zijn met 50 personen was al beslist op de Veiligheidsraad van afgelopen woensdag, maar voor augustus heerste nog onduidelijkheid. De vraag was: zou het ook dan bij 50 per zaal blijven of zouden dezelfde regels gelden als voor evenementen – 200 binnen, 400 buiten? De sector zelf vroeg om dezelfde regels toe te passen als in restaurants: maximum 10 per tafel, zittend, maar zonder beperking van het aantal genodigden.

Het is iets ertussen geworden: vanaf augustus zullen (zittende) recepties en banketten mogen plaatsvinden met 100 aanwezigen, onder enkele voorwaarden. Ten eerste moet het om een privéaangelegenheid gaan, zoals een huwelijk bijvoorbeeld. En ten tweede moet de receptie verzorgd worden door een “professionele catering of traiteuronderneming”. Een familiefeest in de tuin valt dus niet onder die voorwaarden: dat blijkt voorlopig beperkt tot 15 personen. De achterliggende reden is dat evenementen georganiseerd door een professional een betere garantie bieden op het naleven van de protocollen.

Of er gedanst kan worden? Dat is niet helemaal duidelijk. Privérecepties en -feesten voor 50 personen (en 100 in augustus) volgen quasi volledig de regels van de horeca, maar de ministers haalden er de bepaling uit die zegt dat gasten aan hun tafel moeten blijven zitten. Die uitzondering was allicht bedoeld om mensen toe te laten aan een andere tafel te gaan praten, iets wat in restaurants vandaag verboden is. Maar op basis daarvan zou in principe ook de openingsdans kunnen plaatsvinden, aangezien dansen nergens expliciet verboden wordt en de afstandsregels minder gelden. De vraag is nu of dat zo wel bedoeld is. Sowieso is het niet de bedoeling dat er een heus dansfeest plaatsvindt, maar aangezien de partners toch tot dezelfde thuisbubbel behoren is de openingsdans misschien geen probleem. In ieder geval: het is absoluut niet de bedoeling dat de polonaise en de kusjesdans worden gedanst.
Bron: HLN

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *